Upcoming Events
28/06/2017
Μουσική

Drums & Voice Jazztronica Duet | Practice Based Research Project

Post Image

Nu Jazz | Practice based research project

Ο ντράμερ Ηλίας Δουμάνης διερευνά συστηματικά, μέσα από τη σύνθεση και την ενορχήστρωση, τον συνδυασμό τού drumming με την τεχνολογία. Η Αγγελική Τουμπανάκη από το 2007 μελετά τον μηχανισμό της φώνησης και τις «extended» (εκτεταμένες) φωνητικές τεχνικές, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, την καλλιτεχνική έκφραση και τη διεπιστημονική οδό.

Τον Φεβρουάριο του 2014, δημιουργούν τους «Drums & Voice Jazztronica Duet», ένα πρωτοποριακό Nu Jazz ντουέτο τυμπάνων – φωνής. Το project ξεκίνησε από την ανάγκη των δύο μουσικών να πειραματιστούν, να εξερευνήσουν τα όρια του ήχου των οργάνων τους και να σχεδιάσουν ένα πολυεπίπεδο ηχητικό περιβάλλον με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και προγραμμάτων.

Με το ειδικά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό drums set, τoυς ψηφιακούς ήχους και τις real time λούπες, επεξεργάζονται τις φόρμες, εναρμονίζουν, αποδομούν τον συνηθισμένο ρόλο των δύο οργάνων και τους δίνουν πολυμορφική παρουσία. Παρουσιάζουν προσωπικές συνθέσεις από τον επερχόμενο δίσκο τους και  κομμάτια της bebop, modal, hardbop jazz σκηνής. Ενορχηστρώνουν με βάση την αυτοσχεδιαστική διάδραση και την συναρμολόγηση ενός συναισθητικού παραστασιακού σύμπαντος.

Το “Drums & Voice Jazztronica duet” αποτελεί για τους δύο μουσικούς, πεδίο ελεύθερης έκφρασης και συνθετικής δημιουργίας ως προσωπική  ανάγνωση της σύγχρονης πραγματικότητας.

Αγγελική Τουμπανάκη: Voice, Fx, Loops | Στίχοι, Σύνθεση

Ηλίας Δουμάνης: Drums, Fx, Loops |  Σύνθεση, Custom Design Programming

Συνεργάτες

Ηχολήπτης: Πασχάλη Κολέντσης
Graphic Designer: John Sugahtank Roumpanis

Το «Drums & Voice Jazztronica Duet» έχει παρουσιαστεί  στο International Conference and Festival 2020 “Showcases” (ελληνική συμμετοχή), “Life in between” online project στην Gallery ONKAF Ινδία 2020,  Technopolis Athens Jazz Festival, ζωντανά στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ (“Jazz in the City”) στη Music Expo (Ζάππειο Μέγαρο), Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μουσείο Μπενάκη, Live & Συνέντευξη on “Woodiments” European drumming network broadcasts, Preveza Jazz Festival, Tinos Jazz Festival, Preveza Jazz Festival, Μουσείο Μπενάκη, Half Note Jazz club, Jazz Full Moon Festival, Jazz duet Festival, Babel Jazz Festival, 1ο Athens Jazz FX festival, Athens Sofar Sounds, Six D.O.G.S., Βυζαντινό μουσείο (Athens Voice), Ωδείο Φ. Νάκας, Νομισματικό Μουσείο, Melijazz festival.

Συνεργασίες

Η προσέγγιση των δύο μουσικών στην τέχνη είναι σε μια διαλεκτική και συνθετική σχέση με τις παραστατικές / οπτικοακουστικές τέχνες και την εικαστική δημιουργία.

Έχουν συμπράξει επί σκηνής με τον φωτογράφο Γιώργο Βιτσαρόπουλο (video projection) και τον σκιτσογράφο Soloup (live drawing). Έχουν  συνθέσει την πρωτότυπη μελωδία «Big Bad Wolf» με αφορμή το Graphic novel του Soloup «Ο Συλλέκτης. Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο». Έχουν προσκαλέσει τον jazz τρομπετίστα Δημήτρη Παπαδόπουλο, τον λυράρη Λευτέρη Ανδριώτη  και τον τρομπετίστα Παντελή Στόικο.

MIRROR | an intermedia Performance

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του debut album «Mirror» οι Drums & Voice Jazztronica Duet προετοιμάζουν τη διαμεσική  performance «Mirror» που στηρίζεται στη δια-καλλιτεχνική αλληλεπίδραση, την ανάπτυξη ενός κοινού κώδικα αυτοσχεδιασμού και συνδημιουργίας που συνδυάζει διαφορετικές τέχνες. Το «Μirror» αποτελεί πεδίο ερευνητικής σύμπραξης του Nu Jazz ντουέτου με τη multidisciplinary εικαστικό Δήμητρα Κουστερίδη, τη σωματική performer Θέκλας Γαΐτη, και τον Άγγλο σκηνοθέτη, ερευνητή και διευθυντή της διεθνούς κολεκτίβας καλλιτεχνών DUENDE John Britton, αλλά και ιδρυτή της μέθοδου Self-With-Others.

 

Ηλίας Δουμάνης

Drummer, συνθέτης, καθηγητής, mixed-media practitioner, sound designer

Official Youtube Channel | Ilias Doumanis

Official facebook Page | Ilias Doumanis Drummer

Ο Ηλίας Δουμάνης ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο πιάνο και το φλάουτο. Τον κέρδισε όμως τελικά το drumming. Σήμερα είναι ενεργό μέλος της ελληνικής jazz, rock και blues σκηνής από το 1980, παίζοντας σε διάφορα jazz clubs, μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ελβετία, Γερμανία, Τουρκία κ.λπ.).

Είναι καθηγητής drums στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας από το 1990.  Έχει διδάξει περισσότερους από 1000 νεαρούς drummers. Πολλοί από αυτούς είναι σήμερα ενεργοί μουσικοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2014 διδάσκει το πρόγραμμα της Yamaha Popular  Music School Drums” για παιδιά.

Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Έλλη Πασπαλά, ο Ορφέας Περίδης, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Γιώτα Νέγκα, ο Γιάννης Χαρούλης, η Άννα Βίσσση, ο Γιάννης Σπανός,  ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Μελίνα Κανά κ.ά., στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην πειραματική μουσική σκηνή έχει συνεργαστεί με τον συνθέτη και keyboardist Βαγγέλη Κατσούλη πάνω στο έργο του συνθέτη, με την πιανίστα-συνθέτη Κωνσταντίνα Πολυχρονόπουλου στο έργο «Ο Κλασικός Κόσμος της Τζαζ» και τη διαμεσική καλλιτέχνιδα Δήμητρα Κους σε site-specific projects και noise, free jazz improvisation concerts.

Από το 1991 διερευνά συστηματικά τον συνδυασμό τού drumming με την τεχνολογία και ασχολείται με την ηλεκτρονική μουσική- σύνθεση. Έχει οργανώσει και πραγματοποιήσει Master Classes, όπως “The computer in the service of electronic Drums”, “Technical and Polyrhythmic approach to the drums set”.  Παράλληλα ήταν καλεσμένος σε σεμινάρια διακεκριμένων μουσικών όπως το σεμινάριο του jazz drummer και συνθέτη Antonio Sanchez στο πλαίσιο του “Drumfest”, στο “Jazz Guitar” -Workshop του Γερμανού κιθαρίστα Michael Sagmeister και στο Workshop του Matthew Nicholl “Effective rehearsal techniques” στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Προσκαλείται συχνά να παρουσιάσει τον ιδιαίτερο τρόπο του στην ενορχήστρωση με τη χρήση ηλεκτρονικών τυμπάνων και προγραμμάτων.  Πρόσφατα η εκπομπή Woodiments στο πλαίσιο του “Behind The Set” είχε ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στο συνθετικό και ενορχηστρωτικό του στίγμα στο drum set μέσα από το project “Drums & Voice Jazztronica Duet”.

Ήταν συνιδρυτής και sound engineer στο Studio ONE.  Έχει κάνει σύνθεση/sound design για μουσική επένδυση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών διαφημίσεων, καθώς και μίνι ντοκιμαντέρ με ανθρωπιστικά και κοινωνικά θέματα και για τον βιωματικό τουρισμό.

Ο Ηλίας Δουμάνης ανήκει στην οργανωτική ομάδα του Sofar Sounds Community στην Ελλάδα, και συνεργάζεται έχοντας “endorsment” με τηνYamaha, την Vic Firth και την Zildjian Company. Από το 2008 είναι επίτιμος καθηγητής του London College of Music.

 

Αγγελική Τουμπανάκη

Βοκαλίστρια, PhD, παραγωγός, sound experimentalist, καθηγήτρια φωνής

Official Site: aggelikitoubanaki.com

Aggeliki Toubanaki YouTube Channel

Facebook Page: ToubanakiMusicProjects

Η Αγγελική Τουμπανάκη θεωρεί την ανθρώπινη φωνή ως το εκφραστικότερο και πλουσιότερο σε αποχρώσεις μουσικό όργανο. Με τη φωνή αυτοσχεδιάζει, πειραματίζεται, εκφράζεται και επικοινωνεί, πιστεύοντας στην καλλιτεχνική έκφραση πέρα από μουσικά σύνορα και νόρμες. Με αφετηρία την εκπαίδευσή της στην τζαζ μουσική και με την έρευνα και συλλογή παραδοσιακών ήχων, ρυθμών, μουσικών ιδιωμάτων και φωνημάτων δημιουργεί το προσωπικό της ερμηνευτικό και ενορχηστρωτικό στίγμα.

Παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές ολοκλήρωσε έναν πολυετή κύκλο επιστημονικής έρευνας –είναι αριστούχος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μοριακή Βιολογία. Ανάμεσα στα δύο πεδία επέλεξε την τέχνη και έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη μουσική και το τραγούδι, ερευνώντας εννοιολογικά και βιωματικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής.

PROJECTS: Από το 2005, είναι δημιουργός, παραγωγός και lead vocalist μιας σειράς διαφορετικών μουσικών projects με Contemporary Vocal Jazz και World Jazz μουσική θεματολογία: «Toubanaki & the Buzz Bastardz», «Jazz Plus», «Drums Voice Jazztronica Duet», «On the edge: Aggeliki Toubanaki ft Maria-Christina & The 7 Pedals», «Ουλαλούμ», «Crossovers», τα οποία παρουσιάζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΕΡΕΥΝΑ: Το 2006 ξεκίνησε να ερευνά τις «εκτεταμένες (extended) φωνητικές τεχνικές» μελετώντας παραδοσιακούς βοκαλισμούς και σύγχρονο φωνητικό αυτοσχεδιασμό και να πειραματίζεται με το looping. Είναι μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας Φωνής «Voice Mentoring», με σκοπό τον σχεδιασμό θεραπείας και την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικές διαταραχές.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Διδάσκει «Τεχνική της φωνής», «Jazz Αυτοσχεδιασμό» και «Θεωρία της Μουσικής» στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Διδάσκει ηθοποιούς και αναλαμβάνει τη «Φωνητική προετοιμασία» και «Μουσική διδασκαλία» σε θεατρικές παραστάσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη θεάτρου και εκπαιδευτικό Σωτήρη Καραμεσίνη, διδάσκοντας το εκπαιδευτικό σύστημα θεατρικής πράξης και άσκησης «MUSA» (Musical System of Acting) –μια ολιστική μέθοδο φωνητικής άσκησης, εκπαίδευσης, προετοιμασίας του ηθοποιού και σύνθεσης του ρόλου.

Ανήκει στην ομάδα των εκπαιδευτών του Αrtventure Camp – ένα εναλλακτικό καλλιτεχνικό camp, με διοργανωτή τον multiperscussionist, συνθέτη και καθηγητή  κρουστών Πέτρο Κούρτη. Το Αrtventure Camp τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο Τουρισμού 2019 στην κατηγορία Βιωματικός Τουρισμός.

Παραδίδει σεμινάρια με θέμα «Ο πολυδιάστατος ρόλος της Φωνής» και «Ο Φωνητικός Αυτοσχεδιασμός». Διοργανώνει «Φωνητικούς Κύκλους» (Circle Singing), όπως διδάχτηκε από τον Bobby McFerrin, τη Rhiannon και τον Bob Stollof στην Νέα Υόρκη, χρησιμοποιώντας τους ως μέσο μουσικής εκπαίδευσης και ανθρώπινης επικοινωνίας. Συχνά προσκαλεί εκλεκτούς βοκαλίστες από το εξωτερικό (Christiane Karam, Jay Clayton κ.ά.) διοργανώνοντας αντίστοιχα σεμινάρια και events για τον μηχανισμό της φώνησης.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Συμμετέχει στις δράσεις που διοργανώνει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Γυναικείες Φυλακές της Θήβας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών.

Είναι η Εκπαιδευτικός του ανθρωπιστικού – εκπαιδευτικού προγράμματος Kalesma, μια πρωτοβουλία του διεθνούς φήμης μουσικού και συνθέτη Βασίλη Κώστα. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βελτιώσει τις ζωές και την καθημερινότητα των παιδιών της «Κιβωτού του κόσμου» προσφέροντας ένα μόνιμο μουσικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου για τα παιδιά της Κιβωτού στην Αθήνα, αλλά και υποτροφίες για περαιτέρω μουσικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

https://www.youtube.com/watch?v=xXU7xwrtfo4&feature=emb_logo

 

 

Official Facebook Page Drums Voice Jazztronica Duet

Official YoutubeChannel: Drums & Voice Jazztronica Project

Soundcloud: Drums Voice Jazztronica Duet

Official Instagram: Drums & Voice Jazztronica Project

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Production Company: Ekso Productions

Booking Manager: Louizos Aslanidis

Tel: 00306932279431

email: louizos@ekso.gr