05/10/2022
Μουσική

«For Women» Αγγελική Τουμπανάκη

Post Image

Το  «For Women» project είναι μια σειρά παραστάσεων που αποτελεί φόρο τιμής στη Γυναίκα των τόπων και των χρόνων. 

Η World Jazz βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη από το 2003 συλλέγει ήχους, ερευνά, ονειρεύεται και δημιουργεί μουσικές κολεκτίβες. Μαζί με εκλεκτούς μουσικούς-φίλους, διασταυρώνουν ήχους, συναισθήματα, βιώματα, με στόχο την ελευθερία και την ομαδική μουσική έκφραση.

Στη γυναίκα που γελάει, που ερωτεύεται, που πονάει, που θυμάται, που μάχεται, που θρηνεί, που ονειρεύεται, που επαναστατεί και ανασταίνεται. Στη γυναίκα που αγαπά και σε σφίγγει στην αγκαλιά της, τη μάνα, την αδελφή, τη σύντροφο, την κόρη. Στη γυναίκα την άχρονη και διαχρονική.

Μαζί με τους αγαπημένους και εκλεκτούς συνεργάτες της, δεξιοτέχνες της παραδοσιακής και τζαζ μουσικής, δημιουργούν ένα πολυδιάστατο ηχητικό περιβάλλον με φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους, λούπες και πολυφωνίες.  Αφηγούνται με μοναδικό ερμηνευτικό τρόπο τις ιστορίες γυναικών που ξεχώρισαν, ενέπνευσαν συνθέτες ανά τον κόσμο και γίναν τραγούδια στις μουσικές παραδόσεις των λαών.

«Η Suzanne σε παίρνει από το χέρι και σου δείχνει πού να κοιτάξεις πάνω από τις πόλεις, ανάμεσα στα σκουπίδια και στα λουλούδια υπάρχουν ήρωες, υπάρχουν παιδιά που ζητάνε την αγάπη.
Και σηκώνεις το κεφάλι στον ουρανό, στο πέταγμα του Μαύρου Κορακιού της Mitchell που αναζητάει τη φώτιση, τη μουσική σε κάθε του βουτιά στον αέρα.
Κι εκεί στην μέση της νύχτας σωπαίνεις και ακούς το σπαραγμό της Llorona, που μόνο οι Σαμάνοι και τα σκυλιά που ουρλιάζουν τη νύχτα μπορούν να την ακούσουν, να τη δουν… να μεταμορφώνεται σε Φάτα Μοργκάνα και με τα χέρια της να σου χαρίζει νερό θαλασσινό για να μεταλάβεις, την ώρα που η θεία Σάρα της Simone σηκώνει με την δύναμη της πλάτη της όλο σου τον πόνο και σε λυτρώνει…»
Αγγελική Τουμπανάκη

Αγγελική Τουμπανάκη 5tet – For Women:

Γιώργος Μακρής | γκάιντα, φλογέρες, καβάλ
Γρηγόρης Ντάνης | κιθάρα
Απόστολος Καλτσάς| μπάσο, loops
Ηλίας Δουμάνης | τύμπανα, pads, sound design
Αγγελική Τουμπανάκη | φωνή, loops, Fx

H αφορμή για τη γέννηση του project «for women»

To «For Women» είναι ένα project που ονειρευόμουν εδώ και αρκετά χρόνια. Μια από τις αφορμές αποτέλεσε η επίσκεψη μου μαζί με φίλους εθελοντές μουσικούς στις Γυναικείες Φυλακές του Ελαιώνα Θηβών. Οι μουσικές αυτές συναντήσεις γίνονται στα πλαίσια  των Δράσεων του «Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας» και του «Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών».
Σε κάποιες από τις συναντήσεις με τις γυναίκες, θέλησα να εισάγω την έννοια του «φωνητικού κύκλου» (σύνθεση με μοναδικό όργανο την φωνή). Σε ένα από αυτά τα αυτοσχεδιαστικά φωνητικά παιχνίδια σκέφτηκα να εντάξω ένα αγαπημένο μου κομμάτι, το «Ederlezi». Καθόλη τη διάρκεια της διδασκαλίας των στίχων, της μελωδίας αλλά και  της προσθήκης διφωνιών και τριφωνιών, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι δημιουργείται στο σύνολο ένας διαφορετικός κοινός κώδικας, που προσκαλούσε την απόλυτη παρουσία της σκέψης. Αισθάνθηκα τις γυναίκες να νιώθουν τη σημαντικότητα του ρόλου τους ως μέλη μιας χορωδίας, μιας πολυφωνίας. Είδα τα Σώματα να ευθυγραμμίζονται, τις Φωνές να ενώνονται και τον Νου να συγκεντρώνεται. Στο τέλος το τραγούδι εξαφάνισε τους τοίχους και οι ψυχές τεντωθηκαν μέχρι τον ουρανό. Μετά ήρθε η συγκίνηση και οι αγκαλιές.
Η αίσθηση του ανήκειν σε κάτι τόσο δημιουργικό και συλλογικό προσφέρει πολλά στις γυναίκες αυτές σε προσωπικό και πρακτικό επίπεδο καθημερινότητας. Προσφέρει όμως και ένα πανίσχυρο εργαλείο για την κοινωνικοποίηση και την επανένταξη που θα έπρεπε να είναι ο πρώτος στόχος ενός σωφρονιστικού ιδρύματος.
Βγαίνοντας προσευχήθηκα και ευχαρίστησα το Θεό που μου χαρίστηκε αυτό το βίωμα. Είχα την τιμή και την απόλυτη ευτυχία μέσα από τη Μουσική και την Τέχνη, να αισθανθώ χρήσιμη, πλήρης και ευγνώμων.

Αργότερα είχα την τιμή να μου ζητηθεί να καταγράψω και τη συγκεκριμένη μου εμπειρία από την εξαιρετική ερευνήτρια – συγγραφέα κα Φαφαλιού στο βιβλίο της «Γυναίκες στην Φυλακή – Μαρτυρίες» από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Η βασική εικόνα του project όμως άρχισε να διαμορφώνεται με την πρόσκληση μου το 2020 στη σειρά ντοκιμαντέρ «Συν Γυναιξί» στην ΕΡΤ, αφιερωμένη αποκλειστικά σε γυναίκες. Η ιδέα και σκηνοθεσία ήταν της Νικόλ Αλεξανδροπούλου και ο οικοδεσπότης ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος. Η εκπομπή στόχευε να ψηλαφίσει τον καθημερινό φεμινισμό, μέσα από αληθινές ιστορίες γυναικών. Οι ερωτήσεις και όλη η αφηγηματική ροή ανέσυραν πάλι την ανάγκη μου για αυτό το μουσικό αυτό project.

REVIEWS

«Γεμάτο το Half Note. Οι γυναίκες όλων των χωροχρονικών κουτιών γιορτάζουν. Εμείς πάλι… εμείς γιορτάζουμε μαζί τους. Αυτή η κυρία τραγουδάει με έναν τρόπο που τον υπογράφει, που αποτελεί πατέντα της και χαρακτηριστικό γνώρισμά της. Εμφανίζεται στη σκηνή έχοντας μαζί της άψογους παίκτες και πραγματικούς μουσικούς συνοδοιπόρους. Η Αγγελική Τουμπανάκη μάλλον λειτουργεί σαν πρεσβευτής του Eru, ευχαριστώντας τον «Πατέρα των πάντων» με μουσικές, που στην ουσία χαράζουν κόσμους και σύμπαντα. Ανυπομονούμε για την επόμενη μέθεξη!» Κώστας Κούλης – noisy.gr

«Αυτό το ρεπορτάζ θα μπορούσε να είναι μια φράση. Στην προστακτική. Να την δείτε!!! Έχετε δει τραγουδίστρια όπου όλα της τα μέλη (χέρια, ώμοι, δάχτυλα), εκφράσεις προσώπου, αναπνοή, συντονίζονται και “χορεύουν” τις λέξεις; Μουσικός, δημιουργός, vocal performer, (η Αγγελική Τουμπανάκη) είναι ο ορισμός της παλλόμενης χορδής όταν ερμηνεύει…» Χάρις Ποντίδα – Tospirto.net

«Η Αγγελική Τουμπανάκη τιθασεύεται σε τέτοιο βαθμό από τη δύναμη της μουσικής, που η ίδια καταλήγει να είναι ατίθαση και αχαλιναγώγητη απέναντι σε κάθε μορφή της. Είναι μοναδικός ο τρόπος που συνδέει τις μουσικές του κόσμου και τις κάνει δικές της, μεταδίδοντάς τες ταυτόχρονα και στο κοινό που την παρακολουθεί, δημιουργώντας ένα είδος επίκλησης σε μια δύναμη χαράς…» Διονύσης Χριστόπουλος – Musicity.gr

«Αυτοσχεδιάζει, πειραματίζεται, τραγουδά με την ψυχή και το σώμα της, συγκινεί με τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις που ερευνά… Δημιουργός, παραγωγός, vocalist, περφόρμερ με τα όλα της, ανοιχτόκαρδη και αεικίνητη…» Γιώτα Συκκά – Καθημερινή