MUSA (Μουσικό Σύστημα Υποκριτικής)
Μέθοδος άσκησης, εκπαίδευσης, προετοιμασίας του ηθοποιού και σύνθεσης του ρόλου με κινητήρια ενέργεια και καταλύτη τη χρήση της μουσικής.
Το μυστικό της Μουσικής στην τέχνη του ηθοποιού και η εμπειρία της εκστατικής υποκριτικής δράσης
-Πρόκειται για ένα ψυχοφυσικό σύστημα εκπαίδευσης, άσκησης και προετοιμασίας του ηθοποιού, το οποίο βασίζεται στην αρχαία θεωρία του ήθους της Μουσικής, και επανατοποθετεί τη μουσική ως κινητήρια δύναμη και καταλύτη στην διαδικασία της ερμηνείας και της σύνθεσης. Είναι αυτόνομη και ολιστική μέθοδος, που οδηγεί σε μια οργανική παρουσία, εμπλουτίζοντας τα εκφραστικά μέσα των ηθοποιών, απελευθερώνει, και οδηγεί με ασφάλεια στις ψυχοσωματικές καταστάσεις και τη δημιουργική σκηνική ετοιμότητα.
Όλο το σύστημα ΜUSA δημιουργήθηκε και εμπλουτίζεται με μια πληθώρα θεωρητικών πηγών και τεχνικών, βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους μεγάλους δασκάλους του θεάτρου και της μουσικής, και ερευνητές από τα πεδία της μουσικοθεραπείας, της δραματοθεραπείας, της ανθρωπολογίας του θεάτρου και τις νευροεπιστήμες, την έρευνα για την άγνωστη δύναμη της μουσικής και πώς αυτή επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Με το Μουσικό Σύστημα Υποκριτικής κατακτούμε μία ενεργητική, δυναμική και ολιστική πρόσληψη της Μουσικής. Έτσι ο ασκούμενος οδηγείται σε μια οργανική δημιουργία και παρουσία κάθε στιγμή.
Η άσκηση με την MUSA μας απελευθερώνει και μας ανοίγει σε έναν νέο κόσμο έκφρασης της ποικιλίας των συναισθημάτων και αισθήσεων που μπορεί να μας δώσει μόνο η μουσική.
Η δημιουργία της MUSA είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας στις πηγές της υποκριτικής, στο εργαστήριο της πρόβας και στη δημιουργία παραστάσεων.
Το Μουσικό Σύστημα Υποκριτικής, λειτουργεί αρμονικά και συμπληρωματικά με τις περισσότερες μεθόδους και συστήματα εργασίας που χρησιμοποιούμε στην υποκριτική, το performing, το τραγούδι, το χοροθέατρο και βέβαια την προετοιμασία των ρόλων για το λυρικό και μουσικό θέατρο.
Δημιουργήθηκε πρωταρχικά για τις ανάγκες των ηθοποιών, όμως μέσα στα χρόνια της εφαρμογής του, έχει δοκιμαστεί από εξειδικευμένα άτομα και ομάδες και αποδεδειγμένα ενισχύει την θεραπευτική δράση της μουσικοθεραπείας, της δραματοθεραπείας, της χορο-κινησιοθεραπείας και γενικότερα της θεραπείας μέσω τεχνών.
Τα στοιχεία αυτά κάνουν την μέθοδο MUSA να ξεχωρίζει, αποτελώντας ένα μοναδικό και ιδιαίτερα πλούσιο σύστημα εκπαίδευσης, άσκησης και δημιουργίας.
Από το 2013 έως σήμερα, η Αγγελική Τουμπανάκη, βοκαλίστρια και καθηγήτρια φωνητικής, συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη – ερευνητή και acting coach Σωτήρη Καραμεσίνη στο Εργαστήριο Υποκριτικής για ηθοποιούς και performes, με σκοπό την ολιστική φωνητική εκπαίδευση του ηθοποιού, την ασφαλή, αποδοτική παραγωγή φωνής, τη δυνατότητα ποικίλης φωνητικής ηχοχρωματικής προσέγγισης και παράλληλα την ελευθερία έκφρασης, την καλλιέργεια της μουσικότητας, και την ανεμπόδιστη πράξη του λόγου, του τραγουδιού και του αυτοσχεδιασμού.
Συγκεκριμένα τα έτη 2017-18 και 2018-19 πραγματοποιήθηκαν δύο εκτενή μετεκπαιδευτικά εργαστήρια διάρκειας εννέα μηνών, και δύο καλοκαιρινά 10ήμερα σεμινάρια για ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορευτές.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ MUSA Σωτήρη Καραμεσίνη
O Σωτήρης Καραμεσίνης είναι θεατρικός σκηνοθέτης και καθηγητής υποκριτικής, γνωστός για την ανάπτυξη της μεθόδου “MUSA” (μουσικό σύστημα υποκριτικής), ένα ολιστικό σύστημα προσέγγισης στην υποκριτική, το οποίο σε θεωρητικό επίπεδο βασίζεται στην έρευνα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, και εισάγει τη μουσική ως θεμελιώδες στοιχείο στην εκπαίδευση του σύγχρονου ηθοποιού, στην καθημερινή άσκηση και στη σύνθεση της “παρτιτούρας” του ρόλου του. Από το 2008 ζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Σκηνοθετεί θεατρικά έργα, διδάσκει σε δραματικές σχολές και πανεπιστήμια, κάνει εργαστήρια και master classes σχετικά με την MUSA και την αρχαία τραγωδία, και προετοιμάζει ηθοποιούς για ρόλους (acting coach), σε ταινίες και σειρές για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο εργαστήριο “Forms and Effects, Frontiers and Passages of the Theatrical Language”, που αποτελείται από καθηγητές του μαθήματος της Αισθητικής και της Θεωρίας Θεάτρου του Center of Letters and Arts του Πανεπιστημίου UNIRIO, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης που εξειδικεύεται στην Πολιτιστική Διπλωματία και τις Παραστατικές Τέχνες στο Εργαστήριο Στρατηγικής Επικοινωνίας και Νέων Μέσων του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και μουσική (σαξόφωνο, κρουστά, Θεωρητικά και Αρμονία) στο Ωδείο Αθηνών, στο Ιαμβικό Ωδείο και στο Studio Latin στο Παρίσι. Το 2009 έκανε ένα πρωτοποριακό βήμα στο να διδάξει τις Βάκχες του Ευριπίδη, στην βραβευμένη θεατρική ομάδα της ταινίας «Η Πόλη του Θεού»( “Nós Dο Morro”). Σκηνοθέτησε στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βραζιλία, μεταξύ άλλων, θεατρικά έργα των Ευριπίδη, Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Όσκαρ Ουάιλντ, Ευγένιου Ιονέσκο, Γκράχαμ Γκριν και Χάρολντ Πίντερ. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής, οργάνωσε πολλές μεγάλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με οργανισμούς και ιδρύματα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Δήμο Αθηναίων, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, τον Δήμο του Ρίο ντε Τζανέιρο κλπ. Το 2013 ίδρυσε την βραζιλιάνικη ομάδα θεάτρου “Musa cia Teatral” με την οποία, μεταξύ άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, δημιούργησε ένα πρότυπο θεατρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα εκατοντάδες παιδιά και εφήβους του σχολείου της ΜΚΟ «Solar meninos de Luz», που εργάζεται στις φαβέλες του λόφου Cantagalo στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Το έργο τους με την ομάδα και τα παιδιά στο σχολείο του Ρίο, πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ευτυχισμένοι πρίγκιπες” του σκηνοθέτη Πάνου Δεληγιάννη, σε παραγωγή του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, και την στήριξη του ΕΚΚ και της ΕΡΤ, και έκανε πρεμιέρα στο 20ο διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2018 και κέρδισε πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου μέχρι σήμερα.
ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS
- MUSA training, από τις πρόβες των Βακχών στο Rio de Janeiro το 2009, με την ομάδα της ταινίας «Η Πόλη του Θεού».
- Αφιέρωμα στον Σωτήρη Καραμεσίνη,
https://www.greeknewsagenda.gr/index.php/interviews/arts-in-greece/6029-creative-greece-sotiris-karamesinis-revives-greek-drama-in-brazil - Αφιέρωμα στο New diaspora για την ταινία:
http://www.newdiaspora.com/principes-felizes/?fbclid=IwAR0Xy7l0woLTosZyQdi-RVbPz_1cjlMJvI4bXx5sB01Po3CBwTdAsj9ja2o - Γεύση από την άσκηση στη μέθοδο ΜΟΥΣΑ με τα μικρά μας στο Ρίο:
https://www.facebook.com/musagreece/videos/462133294622220
https://www.facebook.com/musaciateatral/videos/451610552237305 - Αφιέρωμα για τη δουλειά του Σωτήρη Καραμεσίνη με την αρχαία τραγωδία και τη MUSA στη Βραζιλία: https://world.greekreporter.com/2016/06/03/sotiris-karamesinis-brings-greek-drama-to-brazil/
- Συνέντευξη και αφιέρωμα στη MUSA από το γαλλικό επιστημονικό περιοδικό τέχνης και γραμμάτων Passages de Paris, στο τεύχος για την Τραγωδία που επιμελήθηκε ο Σ. Καραμεσίνης μαζί με τον καθηγητή André Gardel (2016):
http://www.apebfr.org/passagesdeparis/editione2016-vol1/articles/pdf/PP12_Entretien2.pdf - Αφιέρωμα στα Ισπανικά panorama griego, για την δουλειά μου στην αρχαία τραγωδία και στην MUSA:
https://panoramagriego.gr/index.php/entrevistas/1287-sotiris-karamesinis,-el-griego-que-revitaliza-el-drama-antiguo-en-brasil - Γράμμα από τη Βραζιλία, Σωτήρης Καραμεσίνης:
https://www.theatrikaprogrammata.gr/%CF%83%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B2/?fbclid=IwAR0Xy7l0woLTosZyQdi-RVbPz_1cjlMJvI4bXx5sB01Po3CBwTdAsj9ja2o
Εταιρεία παραγωγής «ΜΟΥΣΑ»
Η εταιρεία ΜΟΥΣΑ συστήθηκε με σκοπό την οργάνωση θεατρικών και λοιπών δημόσιων θεαμάτων, την παραγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων, και την προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Επικοινωνία & πληροφορίες:
Email: musa.act@gmail.com
Τηλέφωνο: 0030 6940870391