Σεπ
18
Δε
«MUSA»  Εργαστήριο υποκριτικής 2017 / 2018 @ θέατρο στον κύβο
Σεπ 18 2017 @ 4:00 μμ – Μάι 31 2018 @ 6:00 μμ
«MUSA»  Εργαστήριο υποκριτικής 2017 / 2018 @ θέατρο στον κύβο | Αθήνα | Ελλάδα
Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω τη συνεργασία μου αυτό το χρόνο με τον σκηνοθέτη, ερευνητή και acting coach, Σωτήρη Καραμεσίνη στο εργαστήριο υποκριτικής για ηθοποιούς και performers, με βάση την μέθοδο “MUSA” (Musical System of Acting), (ΜΟ.Υ.ΣΑ:Μουσικό Υποκριτικό Σύστημα).
Η δημιουργία της MUSA είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας στο εργαστήριο της πρόβας, της εκπαίδευσης
 Το εργαστήριο αποτελείται από δύο τετράμηνα σπουδής, έρευνας και σύνθεσης. Στο πρώτο τετράμηνο θα επικεντρωθούμε σε τεχνική προετοιμασία και άσκηση, και είναι εισαγωγικό στο σύστημα MUSA.
Στο δεύτερο τετράμηνο, θα εστιάσουμε περισσότερο στην σύνθεση και την έρευνα, και θα δημιουργήσουμε παραστασιακό αποτέλεσμα. Το εργαστήριο ξεκινάει Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Μαΐου, με παραστάσεις, δημιουργία και δείγμα της εργασίας και της έρευνάς μας.
Το επίπεδο του εργαστηρίου είναι μετεκπαιδευτικό, και απευθύνεται σε καλλιτέχνες και ανθρώπους που έχουν σχέση και προεργασία στην δραματική τέχνη, ή τις παραστατικές τέχνες γενικότερα. (χορευτές, εκπαιδευτικούς του θεάτρου, δραματοθεραπευτές, κα.)
Πρόγραμμα μαθημάτων: 7 ώρες / εβδομάδα
● Δευτέρα : 4μμ – 8μμ
● Τετάρτη : 4μμ -7μμ
Τα μαθήματα γίνονται στο στούντιο θέατρο³ (θέατρο στον κύβο) στην οδό Μαργαρίτη 5, (Μικρό στενό μεταξύ Βουλιαγμένης και Καλλιρρόης, 300μ από το Μετρό Ακρόπολης και 200μ από το Μετρό Συγγρού-Φιξ)
 Επικοινωνία για όλες τις πληροφορίες και  την αίτηση συμμετοχής
στο τηλέφωνο: 6930170401
στο email:  musa.act@gmail.com
Τι είναι η μέθοδος MUSA
Είναι μια μέθοδος άσκησης, εκπαίδευσης, προετοιμασίας του ηθοποιού και σύνθεσης του ρόλου,  με κινητήρια ενέργεια και καταλύτη την χρήση της Μουσικής.  Πρόκειται για μία αυτόνομη και ολιστική μέθοδο, η οποία οδηγεί τον ηθοποιό σε μια οργανική δημιουργία και παρουσία, πλουτίζει τα εκφραστικά του μέσα και τον βοηθά να αποκτά με ψυχοτεχνική και όχι ψυχολογική διαδικασία, τις ψυχοσωματικές καταστάσεις και την συναισθηματική ετοιμότητα που απαιτούνται για την δράση του ως ηθοποιός και να συνθέσει ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ξεχωριστό σε κάθε του ρόλο.
Η δημιουργία της MUSA είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας στο εργαστήριο της πρόβας, της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας των ηθοποιών για έναν μονόλογο, έναν αυτοσχεδιασμό, μια σκηνή ή για μία παράσταση. Βασίζεται θεωρητικά στην αρχαία θεωρία του Ήθους της Μουσικής, η οποία ήταν κυρίαρχη στην κλασσική αρχαιότητα και για πολλούς αιώνες αργότερα, και από την οποία προκύπτουν οι τεχνικές και οι δράσεις των ηθοποιών. Αυτή η μελέτη μοιάζει με ένα είδος θεατρικής αρχαιολογίας, αλλά συμπληρώνεται και με την μελέτη πληθώρας νεότερων και σύγχρονων θεωρητικών και πρακτικών πηγών σχετικά με την τεχνική του ηθοποιού, βρίσκεται σε έναν ζωντανό και δυναμικό διάλογο με τους μεγάλους δασκάλους της θεατρικής τέχνης, της Μουσικής, καθώς και τρίτες πηγές από τον χώρο της μουσικοθεραπείας, της δραματοθεραπείας, της φιλοσοφίας και της θεατρικής ανθρωπολογίας. Τέλος ο συνδυασμός τεχνικών υποκριτικής  με τις πιο σύγχρονες θεωρίες των νευροεπιστημών,  σχετικά με την μουσική και τον τρόπο που επιδρά στον ανθρώπινο εγκέφαλο, δημιουργούν ένα μοναδικό και ιδιαίτερα πλούσιο σύστημα εργασίας. Εκτός της χρήση της όμως στην προετοιμασία του ηθοποιού, η μέθοδος έχει θεραπευτική και απελευθερωτική δράση σε αυτούς που ασκούνται με αυτήν.
Η μέθοδος  MUSA,  λειτουργεί εξαιρετικά και συμπληρωματικά, σε άλλα συστήματα και τεχνικές προετοιμασίας και σύνθεσης, και βέβαια δεν αφορά μόνο την θεατρική δημιουργία αλλά και την υποκριτική και στα υπόλοιπα μέσα- (κινηματογράφος τηλεόραση κλπ). Επίσης δίνει νέες διαστάσεις, βάθος και αλήθεια στην ερμηνεία  των ηθοποιών/τραγουδιστών στο μουσικό θέατρο καθώς και στην προετοιμασία των ρόλου των ηθοποιών στην όπερα.
Παράλληλο εργαστήριο φωνητικής διάδρασης
Στόχος του Φωνητικού εργαστηρίου η ασφαλής και αποδοτική παραγωγή φωνής, η ελευθερία έκφρασης, η καλλιέργεια της μουσικότητας, η δυνατότητα ποικίλης φωνητικής ηχοχρωματικής προσέγγισης και η ανεμπόδιστη πράξη του λόγου, της τραγουδιστικής πράξης και αυτοσχεδιασμού.
Τα παραπάνω αποτελούν βασικά στοιχεία  για προετοιμασία  του συμμετέχοντα στην εκπαίδευση και «απορρόφηση» του MUSA.
Βασικοί πυλώνες φωνητικής διδασκαλίας και διάδρασης:
 Η γνώση της φυσιολογίας και ανατομίας της φωνής
Η στήριξη του ήχου μέσω της διαφραγματικής αναπνοής  και της σωματικής «απελευθέρωσης»
Η αντοχή και ανάπτυξη ισχυρού “σώματος” του ήχου (δύναμη και προβολή)
Η ενεργοποίηση των διαφορετικών ηχείων
Η ανάπτυξη ευελιξίας και μεγαλύτερου εύρους
Η κατάκτηση της ομοιογένειας, του όγκου και των δυναμικών στο φωνητικό όργανο.
Η έρευνα και ανάλυση διαφορετικών ηχοχρωμάτων, βοκαλισμών λαρυγγισμών και φωνητικών επεκτάσεων.