bio

Αγγελική Τουμπανάκη, vocalist/ performer/ ερευνήτρια. Χρησιμοποιεί τη φωνή της ως μέσο για να αυτοσχεδιάσει, να πειραματιστεί, να εκφραστεί, να επικοινωνήσει και μέσα από αυτό να δημιουργήσει παρέες, τραγούδια, βίωμα, εμπειρία, γνώση.

Από το 2005 ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική, ως δημιουργός, παραγωγός και lead vocalist διαφορετικών μουσικών projects. Η βάση της είναι η τζαζ μουσική και ο βιωματικός αυτοσχεδιασμός, ενώ μέχρι τώρα το ενδιαφέρον της έχει κερδίσει η συλλογή και μελέτη παραδοσιακών ήχων, ρυθμών και βοκαλισμών με διεθνείς, αλλά και γειτονικές με την Ελλάδα γεωγραφικές συντεταγμένες.

Έχοντας ολοκληρώσει έναν πολυετή κύκλο επιστημονικής έρευνας – η Αγγελική είναι αριστούχος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μοριακή Βιολογία – και μουσικών σπουδών, επέλεξε ανάμεσα στα δύο το πεδίο της τέχνης και έχει αφιερωθεί πλέον αποκλειστικά στο τραγούδι και τη μουσική, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της  στη διερεύνηση των δυνατοτήτων της ανθρώπινης φωνής.

Η προσέγγισή της στην τέχνη είναι σε ανοιχτή συνομιλία με τις παραστατικές/ οπτικοακουστικές τέχνες και την εικαστική δημιουργία. Η δουλειά της βασίζεται στην έρευνα και την ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης έξω από νόρμες και κοινές πρακτικές.

 Τα μουσικά projects που έχει δημιουργήσει είναι:

 • Toubanaki & the Buzz Bastardz, (μουσικό είδος: World Jazz music)

Η Αγγελική με έξι δεξιοτέχνες μουσικούς της ελληνικής παραδοσιακής και τζαζ μουσικής δημιουργούν το 2008 ένα εκρηκτικό σύνολο και μια από τις πιο ιδιαίτερες και πολυσυλλεκτικές μουσικές προτάσεις της World Jazz σκηνής στην Ελλάδα. Ξέφρενοι βαλκανικοί ρυθμοί, δρόμοι Ανατολής και μελωδίες της Μεσογείου, αναμειγνύονται με τη σύγχρονη μουσική αρμονία και φόρμα. Το 2015 έρχεται η κυκλοφορία του πρώτου ομώνυμου δίσκου του γκρουπ «Toubanaki & the Buzz Bastardz, ο οποίος ηχογραφείται στην Αθήνα και μιξάρεται στη Ν. Υόρκη.

 

 • Drums & Voice Jazztronica duet, (μουσικό είδος: Nu Jazz, Ηλεκτρονική/ Αυτοσχεδιαστική Τζαζ μουσική).

Η Αγγελική με τον drummer Ηλία Δουμάνη δημιουργούν το Φεβρουάριο του 2014, τους Drums & Voice Jazztronica Duet, ένα μοναδικό στο είδος του ντουέτο τυμπάνων και φωνής. Παρουσιάζουν διαχρονικά jazz κομμάτια και πρωτότυπες συνθέσεις με βάση την αυτοσχεδιαστική διάδραση και τον ηχητικό πειραματισμό. Οι δύο μουσικοί ερευνούν και αναζητούν τα όρια του φυσικού ήχου των οργάνων τους ενώ σχεδιάζουν ένα πολυμορφικό ηχητικό περιβάλλον με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και προγραμμάτων.

 

 • “Jazz Plus” project (μουσικό είδος: Contemporary Vocal Jazz)

Η Αγγελική Τουμπανάκη, δημιουργεί το 2010 το Jazz Plusproject μαζί με τους διακεκριμένους μουσικούς, Γρηγόρη Ντάνη και Κώστα Κωνσταντίνου. Ένα αμιγώς jazz σχήμα με ρεπερτόριο από τη σύγχρονη Vocal Jazz σκηνή βασισμένο κυρίως στην αυθόρμητη και real time αναδόμηση/ανασύνθεση του ρυθμού, της αρμονίας και της φόρμας και στον vocal jazz, αλλά και extended vocal, αυτοσχεδιασμό.

 

 • «Ουλαλούμ» (μουσικό είδος: Σύγχρονη ελληνική σκηνή)

Η Αγγελική Τουμπανάκη το 2017 αποφασίζει να τραγουδήσει για πρώτη φορά τραγούδια της Σύγχρονης Ελληνικής Σκηνής δίνοντας σε αυτά το προσωπικό της στίγμα. Δημιουργεί το project «Ουλαλούμ» και μαζί με τους εκλεκτούς μουσικούς, Απόστολο Καλτσά στο ηλεκτρικό μπάσο,  Βαγγέλη Παρασκευαϊδη στο βιμπράφωνο και Ηλία Δουμάνη στα τύμπανα, ερμηνεύουν βιωματικά και ενορχηστρώνουν αφαιρετικά τραγούδια ορόσημα της ελληνικής δισκογραφίας. Μια παράσταση που ενώνει το χρόνο των αναμνήσεων με το σήμερα του σύγχρονου ήχου.

 

 • Toubanaki & “Colpo Grosso” group (μουσικό είδος: World music)

Το 2007 η Αγγελική δημιουργεί τη μουσικοχορευτική παράσταση Colpo Grosso με μουσικές των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Η παράσταση αυτή ήταν ένα «μουσικό εργαστήριο» που εξελίχθηκε το 2008 στο “Toubanaki & The Buzz Bastardz” group.

 

Διακεκριμένες συμπράξεις/ συνεργασίες με τους:

 

 • Christiane Karam, τραγουδίστρια και συνθέτης, υπεύθυνη στο τμήμα της Ethnic μουσικής του πανεπιστημίου Berklee College of music, co-leader στο Vocal Cirlce του performer Bobby Mc Ferrin, δημιουργός του βραβευμένου σχήματος ZilZALA Ensemble (Ν. Υόρκη, 2015 & Φεστιβάλ Ζωγράφου, 2016)

 

 • Cameron Brown, μπασίστας (Bassano del Grappa, Ιταλία 2010)

 

 • Onur Il, περκασιονίστας (Descarga project, Αθήνα 2013

 

 • Αλέκο Ορφανό, πιανίστας στο project «Oh no Frank Zappa» (Half Note 2014)

 

 • Maria Christina & the 7 pedals, ηλεκτρική αρπίστρια, (Ντουέτο “Harp & Voice” )

 

Συμμετείχε ως τραγουδίστρια στα μουσικά σχήματα:

Sam Roma (τσιγγάνικες παραδοσιακές μουσικές)

Mare Yiem (ethnic music)

Anthypnic Flow (ambient soundscapes)

Σανάδες (9μελές πολυφωνικό σχήμα)

 

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ/συναυλίες:

Ελλάδα:  Tinos Jazz Festival, Full Moon Jazz Festival, Jazz In July Festival, Athens Jazz FX Festival, 4ο Festival Θερινής Ακαδημίας Κλασσικής Κιθάρας Αρίων, Μelijazz festival, Jazz + Praxis (2014), Fougaro Jazz Festival, Frank Zappa Festival, Festival Athens World Music Festival, Athens Christmas Festival, Athens Christmas Jazz Festival, Art Resistance, Music Heaven, Resistance Festival, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ Θεάτρου Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Φεστιβάλ Πολυφωνικού τραγουδιού.  Συναυλιακοί χώροι: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μέγαρο Μουσικής, Τεχνόπολη, Gazarte, Μικρό Παλλάς, Bios, Ιανός, Κύτταρο, Σταυρός του Νότου, Half Note, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Εξωτερικό:  Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Οξφόρδη, Reading, Newcastle, Bassano del Grappa

 

Διδασκαλία/ Σεμινάρια:

Η Αγγελική διδάσκει και διοργανώνει:

 • 2014- σήμερα: «Τεχνική της φωνής», Ωδείο Φ. Νάκας
 • 2014-σήμερα: “Circle Singing” (φωνητικός κύκλος), όπου αξιοποιεί και εξελίσσει την τεχνική που διδάχτηκε από τον Bobby McFerrin, τη                            Rhiannon και τον Bob Stollof.
 • 2014 – σήμερα: Διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα τη φωνή έχοντας τη συμμετοχή εκλεκτών καλεσμένων από το εξωτερικό (Christiane Karam, Jay Clayton κ.α.)

 

Σπουδές:

2015 -2016      Jazz Master Classes (Improvisations, Free Improvisation), Jay Clayton

2015 – 2015    Circle Songs, Ν. Υόρκη, «Omega» Campus, Bobby McFerrin

2013 – 2015    Jazz master classes, N. Υόρκη, με τους Bob Stoloff, JD Walter

2005 – 2015    Jazz (Ρεπερτόριο, Αυτοσχεδιασμός, Αρμονία, Πιάνο, Θεωρία, Ιστορία της                               Τζαζ), Ωδείο Athenaeum, με τον Σύλβιο Σύρρο (CIM Paris)

2014                Ινδικό κλασσικό τραγούδι (Dhrupad) με τον Uday Bhawalkar

2011                Περσικό κλασσικό τραγούδι με την Mamak Khadem

2010- 2011      Jazz Improvisation, Ιταλία, «Veneto Jazz Workshops», σε συνεργασία με                          το “New School for Jazz & Contemporary Music of N.Y.”

2010                Ρυθμολογία, με το χορευτή Francisco Jose Suarez Barrera

2010                Flamenco τραγούδι με τον Vicente Gelo

2009                Jazz master classes, Rene Marie, Sheila Cooper, Deborah Carter

2008 – 2009    Κλασσικό Οθωμανικό τραγούδι με τον Ahmet Erdogdular στο Μουσικό                          Εργαστήρι «Λαβύρινθος» του  Ross Daly.

2006- 2013      Τεχνική φωνής SLS (Speech Level Singing) με την Σοφία Νοητή

2005 – 2006    Ηπειρώτικο/ Πολυφωνικό Τραγούδι στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων

2005 – 2006   Βουλγάρικο τραγούδι με την Tzvetanka Varimezova

2004 -2012      Διδακτορικό στη Μοριακή Βιολογία με Άριστα, Ιατρική Σχολή του                          Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο  «Μελέτη των Πυρηνικών Πρωτεϊνών σε                          Καρκινικά Κύτταρα του Παχέος Εντέρου»

2002 – 2007    Κλασσικό τραγούδι, αρμονία, κλασσική κιθάρα και παραδοσιακά                         κρουστά (νταούλι, μπεντίρ)

1997 – 2002    Μοριακή Βιολογία, University of Newcastle Upon Tyne

ΤΥΠΟΣ

" Μια ερμηνεύτρια με εκρηκτικό ταμπεραμέντο"

Γιώτα Συκκά _ Καθημερινή

 

"Η Αγγελική Τουμπανάκη δεν είναι μόνο μια βαριά εκπαιδευμένη τζαζ ερμηνεύτρια. Είναι ένα αλάνι που έχει τάξει τη ζωή του στο ψάξιμο μελωδιών που θα τη συγκινήσουν"

Γιάννης Παναγόπουλος Athens Voice

 

"Η Αγγελική Τουμπανάκη είναι μια όχι μόνον ιδιαίτερα προικισμένη και ιδιοσυγκρασιακή, αλλά επίσης πολύπλευρη και... πολυπράγμων ερμηνεύτρια. Ο δίσκος της «Aggeliki Toubanaki & The Buzz Bastardz» θέτει υποψηφιότητα ώς ένας από τους καλύτερους της χρονιάς!"

Θάνος Ματζανάς _ Αυγή

 

"Αγγελική Τουμπανάκη: Μία δρ. μοριακής βιολογίας που αγαπά το τραγούδι και τη μουσική"

Το Βήμα

 

"Η Αγγελική Τουμπανάκη είναι ένα ολόκληρο σύμπαν. Γεμάτο μουσική, αισθήματα, επιστήμη, σκέψη, αναζήτηση, ουσία, αυθεντικότητα κι αυθεντία"

Β. Αναγνωστοπούλου/Σ. Κοζανίδου _ Tech Matrix

Αγγελική Τουμπανάκη: «Αν δε λειτουργήσουμε δοτικά και ομαδικά, νομίζω ότι θα καταλήξουμε δυστυχείς.»

Ünlü Caz Sanatçısı Aggeliki Toubanaki Buzz Bastrardz ile birlikte yine müthiş bir konser verdi

KANAL34 HABER-MAGAZİN-Yalçın BİLİK

Στο μυαλό μου ζει ακόμα η γεύση που άφησε η εμφάνιση του ντουέτου της vocalist Αγγελικής Τουμπανάκη και του ντράμερ Ηλία Δουμάνη το περασμένο καλοκαίρι το περασμένο καλοκαίρι στο Βυζαντινό μουσείο. Έχουν ήχο που χαϊδεύει τζαζ και electronica με ισόποση στοργή.

Jazztronica Drums Voice project

Σίγουρα είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο να βλέπεις μια κοπέλα να «εισπνέει» τη μουσική και να τη βγάζει από μέσα της νότα-νότα, συλλαβή τη συλλαβή, γεμάτη από την ενέργεια και το συναίσθημα της στιγμής. Το “Jazz Plus Project” είναι μια παράσταση χωρίς συνταγή και πεπατημένη, ευλογημένη από την αυθεντικότητα και το απρόβλεπτο του πειραματισμού.

Αυτοσχεδιάζοντας με την Αγγελική Τουμπανάκη!

"Η επανέκδοση του άλμπουμ της πολυσχιδούς τραγουδίστριας / βοκαλίστας Αγγελικής Τουμπανάκη και του γκρουπ της, των δημιουργικών Ελλήνων Jazz-Balkan μουσικών που φέρουν το όνομα Buzz Bastardz, ένα χρόνο (και κάτι ) μετά την πρώτη του κυκλοφορία έρχεται να υπογραμμίσει τόσο την μουσική του αξία όσο και την καλλιτεχνική του ιδιαιτερότητα. 13 υπέροχα κομμάτια που μας προσφέρουν με όλη τους την soulful δύναμη, ευγένεια και καθαρότητα η Αγγελική Τουμπανάκη και το γκρουπ της" Γιώργος Χαρωνίτης/ Αθηνόραμα

 

Aggeliki Toubanaki & the Buzz Bastardz Από Γιώργο Χαρωνίτη Γιώργο Χαρωνίτη – Αθηνόραμα

Μια μοναδική εμφάνιση πραγματοποιήσε η Αγγελική Τουμπανάκη το βράδυ της Πέμπτης στο Royal Theater Patras. Κινήθηκε σαν ξωτικό πάνω στη σκηνή και μας πήρε με τις μουσικές της σε ένα ατελείωτο, μαγικό, χωρίς προορισμό μουσικό ταξίδι και όταν το ταξίδι τελείωσε εμείς ταξιδεύαμε ακόμη….

«ΜΑΓΕΨΕ» Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ

ΕΡΓΑ